неделя, май 19 2024

Идват бедни години за домакинствата

Според резултати от проучване в 60 държави


Идват бедни години за домакинствата
20 прочита

У нас финансовите активи на хората се увеличили до 100 млрд. основно заради ръста на депозити и застраховки

Очаква се глобалните финансови активи в света да намалеят с повече от 2% през 2022 г., което ще е първото значително унищожаване на финансово богатство след финансовата криза през 2008 г. В реално изражение

домакинствата ще загубят една десета от богатството си

Това прогнозира  докладът  Allianz Global Wealth Report, който проследява състоянието на активите и задълженията на домакинствата в близо 60 държави.

За разлика от 2008 г., която беше последвана от относително бърз обрат, този път средносрочната перспектива е мрачна: средният номинален растеж на финансовите активи се очаква да бъде 4,6% до 2025 г. в сравнение с 10,4% през предходните три години, се казва в доклада.

Според него 2022 г.

бележи повратна точка за световните финанси

Войната в Украйна, която затрудни възстановяването след COVID-19, буквално е обърнала света с главата надолу: инфлацията  е висока, енергията и храната са недостатъчни, а паричното затягане притиска икономиките и пазарите.

За България е отбелязано, че брутните финансови активи на домакинствата са нараснали с 6,1% през 2021 г. до 100 млрд. евро,

което е под дългосрочната средна стойност

от 7,5% годишно през последното десетилетие.

Един от двигателите на ръста у нас са активите под формата на застрахователни и пенсионни фондове, които отбелязват стабилно увеличение от 13%, подхранвани от нарастващия дял на новите спестявания в размер на 1,4 млрд. евро. 

Коментирай

Всичко полета маркирани с * са задължителни

Още по темата