неделя, май 19 2024

Насилието над жени се среща прекалено често, показва проучване


Насилието над жени се среща прекалено често, показва проучване
23 прочита

Резултатите от изследване на насилието, основано на пол EU-GBV, 2021, в което се е включил и Националният статистически институт, показват, че 11,9 на сто от жените на възраст 18 - 74 г. са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни, без значение кой е извършителят и каква е връзката помежду им, предава БТА. 

Две от три жени считат, че насилието над жени от страна на интимните им партньори в България се среща много или доста често, показва изследването, публикувано в днешния Международен ден за борба с насилието над жени.

Физическото насилие, включително заплахи за такова, е по-разпространено (8,5 на сто) в сравнение със сексуалното (3,4 на сто). Младите жени по-често споделят за своите нежелани преживявания. С нарастване на възрастта относителният дял на жените, преживели физическо или сексуално насилие, независимо от извършителя, намалява.

В зависимост от това кога се е случил последният епизод на един от двата вида насилие, разпространението е следното: през последните 12 месеца - сред 2,9 на сто от жените на възраст 18 - 74 години; през последните 5 години - сред 5,9 на сто; през целия живот като възрастен - сред 11,9 на сто.

Младите жени (на възраст между 18 и 29 години) са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор. Всяка трета жена на възраст 18 - 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор (36,3 на сто); почти всяка десета жена (9,5 на сто) е преживяла физическо (включително заплахи) или сексуално насилие от лица в домакинството. 12,2 на сто от жените са преживели сексуален тормоз на работното място от мъж, с когото са в професионални взаимоотношения, 28 на сто са преживяли физическо или емоционално насилие в детството си от един от двамата родители.

Коментирай

Всичко полета маркирани с * са задължителни

Още по темата