събота, май 18 2024

Училища ще кандидатстват за собствен химн


Училища ще кандидатстват за собствен химн
13 прочита

От днес училища от общините София-град, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора, Карлово и Казанлък имат възможността да кандидатстват в инициативата „Светилник“ 2022/2023 и да получат собствен училищен химн. Това съобщиха представителите на организатора на инициативата - сдружението на автори и композитори Музикаутор – по време на официалното откриване на второто издание на „Светилник“, което се провежда под мотото „Към светли бъднини вървим!“.

Събитието се проведе днес, в 81 СУ „Виктор Юго“ – едно от шестте училища, които вече се радват на нови химни, реализирани в пилотната фаза през 2021/2022, и честват празниците си под звуците на едно специално създадено за тях музикално произведение.

„Всяка такава идея започва с малки стъпки. Гордеем се много, че направихме първите от тях и сега виждаме, че след известно време можем да закрачим по-уверено за следващите издания на кампанията „Светилник“, посочи председателят на Управителния съвет на Музикаутор Ясен Козев.

В първия сезон на инициативата бяха отпуснати средства от Културния фонд на Музикаутор, с които бяха реализирани шест химна за училища от град София – 81 СУ „Виктор Юго“, 19 СУ „Елин Пелин“, 108 СОУ „Никола Беловеждов“, 153 Спортно училище „Неофит Рилски“, 171 ОУ „Стоил Попов“ и Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“. Техните химни бяха изпълнени премиерно в празничен концерт за малки и големи на 1 юни 2022 г. в Парк-театър „Борисова градина“ и над 600 деца чуха за първи път своите нови химни.

Коментирай

Всичко полета маркирани с * са задължителни

Още по темата